Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Άγγλος !

Σ' αυτό το επεισόδιο, το Τάντρις εμφανίζεται σ' ένα διαστημόπλοιο του 51 ου αιώνα το οποίο κατοικείται από ρομπότ - επισκευαστές. Επειδή το διαστημόπλοιο ξέμεινε από ανταλλακτικά, τα ρομπότ χρησιμοποίησαν τα ζωτικά όργανα των ανθρώπων του πληρώματος για να το συντηρήσουν.
Καθώς τους λείπει ένας εγκέφαλος να το διοικήσει , έχουν ανοίξει χρονικά παράθυρα στη ζωή της Μαντάμ Ντε Μπομπαντούρ στη Γαλλία του 1750, την οποία - τον εγκέφαλό της δηλαδή - προορίζουν για κυβερνήτη.
Ο δόκτορας, μπαινοβγαίνοντας στα χρονικά αυτά παράθυρα συναντά την Μαντάμ σε διάφορες ηλικίες και κάποια στιγμή της ζητά να διαβάσει τη σκέψη της ώστε να καταλάβει γιατί την επέλεξαν τα ρομπότ - κατασκευαστές. Επειδή ως ερωμένη του βασιλιά της Γαλλίας έχει αρκετές τολμηρές σκέψεις, ο δόκτορας, για να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση, της εξηγεί ότι είναι αρκετό να σχηματίσει την εικόνα μιας πόρτας στο μυαλό της και να την κλείσει.
Η τηλεπάθεια όμως λειτουργεί αμφίδρομα - ο δόκτορας απορεί - κι εκείνη, διαβάζοντας και το δικό του μυαλό ανακαλύπτει ότι αισθάνεται μόνος. Ο δόκτορας συγκινείται κι έτσι, όταν μπαίνει στο χρονικό παράθυρο της κηδείας της, θλίβεται πάρα πολύ.
Στο μεταξύ, στο προηγούμενο - της κηδείας - χρονικό παράθυρο, έχει εξουδετερώσει τα ρομπότ στερώντας τους το λόγο ύπαρξής τους. Για να το πετύχει αυτό, τα πείθει ότι έχουν παγιδευτεί στο 1750 και δεν μπορούν να γυρίσουν στον 51 ο αιώνα να επικευάσουν το σκάφος τους. Όταν τα ρομπότ επαληθεύουν αυτή την πληροφορία, σταματούν αυτόματα να λειτουργούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: