Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Γιορτινή ατμόσφαιρα

Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Σοφία Πάνου, Χαϊδάρι 1982
Βγαίνω έξω το λιγότερο δυνατό. Χθες όμως, έβαλα τα καλά μου, μπήκα στο αυτοκίνητο και πήγα να δω τις ανηψιές μου που ήλθαν από τη Θεσσαλονίκη.
Γεννήθηκαν στην Ολλανδία, πριν από 7 και 5 χρόνια αντίστοιχα, φέτος η μισή οικογένεια μετακόμισε στην Ελλάδα. Η νύφη μου, γεωλόγος και ηθοποιός, βρήκε δουλειά στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος. Ο αδελφός μου μένει ακόμα στο Άμστερνταμ, μέχρι να τακτοποιήσει όλες τις εκρεμμότητες.
Ύστερα από πολλά χρόνια απουσίας, η Νεφέλη είναι χαρούμενη που ξαναγύρισε στη σκηνή. Και τα παιδιά πολύ πιο ήρεμα από πέρσι. Το καλοκαίρι η Νεφέλη βρήκε ένα ωραίο σπίτι με αυλή, το κλίμα είναι πολύ πιο ζεστό και φωτεινό, μοιάζει ότι η επιστροφή στην Ελλάδα είναι μια καλή απόφαση.
Ο αδελφός μου, που ήλθε για λίγες μέρες, είναι κι αυτός ευχαριστημένος με τις εξελίξεις. Αύριο έχουμε οικογενειακή συγκέντρωση για γαλοπούλα, βασιλόπιττα και 31 !!!
.
Βιτρίνα Rinascente με φόντο τη Σκάλα του Μιλάνου
Σοφία Πάνου, Μιλάνο 1983
Από χθες λοιπόν είδα τη στολισμένη πόλη, σκεφτόμουν ότι ίσως του χρόνου βγάλω φωτογραφίες γύρω. Κι αυτό γιατί, ψάχνοντας φωτογραφίες για τη γιορτινή ανάρτηση της Πρωτοχρονιάς, βρήκα μια πολύ καλή, σύγχρονη φωτογράφο.
Λέγεται Paula Grenside, ζει κι εργάζεται στην Ιταλία. Οι φωτογραφίες της μ' ενθουσίασαν :) Εκτός από τις εξωτερικές λήψεις, είναι φανερό ότι κάνει ανάλογη - πολλή - δουλειά στον υπολογιστή, μ' όλ' αυτά τα νέα προγράμματα για τα οποία δεν έχω ιδέα. Νέα, ταλαντούχα γενιά :)
Σήμερα βγήκα να πληρώσω λογαριασμούς και γυρίζοντας σπίτι , είδα σε μια βιτρίνα αφίσσες εκποίησης, κάτω του κόστους κλπ. Στάθηκα να δω τιμές, " μπλουζάκια μόνο 221 ευρώ ! " Με πιάσαν τα γέλια, ρούχα ανάξια της τιμής τους... Όλα στη γειτονιά μου είναι ακριβά, μένω στην καρδιά των Β. Προαστίων. Εδώ είναι όλοι πλούσιοι. Ανεξαιρέτως.
Μία από τις πλούσιες πελάτισσές μου, μετακομίζει στην Αγγλία. Οι δύο κόρες της παντρεύτηκαν και μένουν εκεί, πουλάει εργοστάσιο και σπίτι για νάναι κοντά στα 4 εγγόνια της. Αυτές τις μέρες σχεδιάζω το σπίτι της. Σε λίγες ώρες θα είναι έτοιμο.
.
Χριστούγεννα με ομίχλη
Σοφία Πάνου, Μιλάνο 1984
Από το πρωϊ χιονίζει... Από προχθές κάνει πολύ κρύο και σύμφωνα με τις προβλέψεις ο καιρός θα επιδεινωθεί... Ελπίζω ότι δεν θα το στρώσει, αντιπαθώ το χιόνι.
Τις προηγούμενες μέρες είδα μια παλιά καλή φίλη κι έναν παλιό γνωστό. Την Ελένη και τον Κώστα.
Η Ελένη έχασε όλους τους συγγενείς της και βγαίνει σιγά - σιγά από μια μεγάλη κατάθλιψη. Ο Ναπολέων είναι υπόδειγμα πειθαρχίας. Υπακούει αυτόματα σ' όλες τις εντολές. Θα κατέβω ξανά στην Κυψέλη να τη δω την επόμενη βδομάδα. Μετά θ' αρχίσει η κίνηση και η δουλειά, η πρόσβαση στο κέντρο θάναι δυσκολότερη κι ο ελεύθερος χρόνος λιγότερος.
Της πρότεινα να πάρει έναν υπολογιστή και να συνδεθεί στο διαδίκτυο. Μου είπε ότι το σκεφτόταν κι εκείνη, ωστόσο ακόμα δεν έχει επαφή με το σπίτι της - πράγματι, έψαχνε τα σερβίτσια για τον καφέ και τα γλυκά - γενικά πέρασε μια δύσκολη ψυχολογικά περίοδο. Κάνει παρέα με τις κυρίες της πολυκατοικίας, αισθάνεται ασφαλής που ζουν άνθρωποι τόσο κοντά της. Έχει την εντύπωση ότι εδώ στην Κηφισιά είναι ερημιά. Γιατί, όπως είπε, τα σπίτια δεν είναι κολλητά μεταξύ τους. " Όχι " της είπα, τα σπίτια εδώ έχουν κήπο. " Αυτό εννοώ " μου απάντησε, " εδώ αρκεί απλά να βγεις από την πόρτα και να χτυπήσεις την πόρτα του διπλανού. Εκεί πρέπει να βγεις έξω για να βρεις άνθρωπο... " Θα τελειώσω τα καθαρίσματα στο σπίτι και θα την καλέσω. Είμαι σίγουρη ότι θ' αλλάξει γνώμη :)
Ο Κώστας αντίθετα, είναι πάντα ακμαίος. Έδωσε τις επιχειρήσεις του στους γιούς του κι ο ίδιος, ψυκτικός το επάγγελμα, άνοιξε επιχείρηση με λυόμενα στα Σπάτα. Μένει στη Λούτσα, μια πολύ ωραία, αναπτυσσόμενη οικιστικά περιοχή. Μόλις συγκεντρώσω μερικά στοιχεία θα κάνω σχετική ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: