Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Μεταμορφώσεις

Ρωμαϊκή μυθολογία
Οβίδιος ( 43 π.Χ.– 17 ή 18 μ.Χ )
Introbooks 2008
Σημερινό φρέσκο βιβλίο. Αυτές τις μέρες έμαθα - στην αρχή με έκπληξη - ότι ο Άρης ήταν Ρωμαίος. Πριν ένα μήνα περίπου, Ρωμαίος ήταν κι ο Πλούτωνας. Για τον Πλούτωνα, άνοιξα τη ελληνική μυθολογία κι έγραψα σχετικά. Ανάκάλυψα επίσης ότι ο Δάντης, στο βιβλίο " Κόλαση " της Θείας Κωμωδίας, περιγράφει τον αρχαίο Άδη, το βασίλειο του Πλούτωνα.
Οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν πολλά στοιχεία της Ελληνικής κουλτούρας, μου φάνηκε ωστόσο πολύ παράξενο να διαβάζω στην Wikipedia ότι Θεοί του Ελληνικού 12 άθεου ήταν Ρωμαίοι. Είναι όμως έτσι. Στην εγκυκλοπαίδεια Δομή αναφέρεται ότι ο Άρης ήταν Θεός των Ελλήνων αλλά και πιο πριν των Βαβυλωνίων, των Ασσυρίων, των Γαλατών...
Άρα, πολλοί Θεοί ήταν κοινοί στην αρχαιότητα. Αυτό δεν θυμάμαι να το διδάχθηκα. Γι' αυτό και πίστευα ότι οι 12 Θεοί του Ολύμπου ήταν Έλληνες. Δεν ισχύει. Αρκετοί από αυτούς προϋπήρχαν σε αρχαιότερους πολιτισμούς που υιοθέτησαν οι Έλληνες δίνοντάς τους τα χαρακτηριστικά της τοπικής κουλτούρας. Το ίδιο έκαναν κι οι μεταγενέστεροι Ρωμαίοι.
Ο Ρωμαίος Jupiter έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Δία, αλλά και τοπικά, Ρωμαϊκά χαρακτηριστικά. Το ίδιο κι οι άλλοι Θεοί που υιοθέτησαν οι Ρωμαίοι από τους Έλληνες. Συνεπώς οι Θεοί που αναφέρονται με λατινικά ονόματα στην Wikipedia είναι πράγματι Ρωμαίοι.
Παρήγγειλα σήμερα τον Ησίοδο, έχει γράψει τη Θεογονία. Διαβασα ένα απόσπασμα προχθές στην Ελληνική μυθολογία και μου έκανε μεγάλη εντύπωση καθώς γράφει ότι η γέννηση του κόσμου έγινε με πολλές φωτιές και φυσικές μεταβολές του πλανήτη, όπως πράγματι συνέβη σύμφωνα με τις ανακαλύψεις των σύγχρονων αστρονόμων. Σε 10 - 15 μέρες το βιβλίο θάναι εδώ.
Ξεφυλλίζοντας επίσης τον Αναξίμανδρο, διάβασα ότι η Γη κάποτε ήταν όλη υγρή. Μια θεωρία που μελετούν ακόμη οι σύγχρονοι επιστήμονες ( Υδάτινοι πλανήτες ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: