Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Εισαγωγή στην Οικονομική

David Begg, " Εισαγωγή στην οικονομική " Τόμοι 2
Κριτική 2006 ( http://www.kritiki.gr/ )
" Η οικονομική επιστήμη παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για να την αφήσουμε στα χέρια των επαγγελματιών οικονομολόγων. Επηρεάζει όλα σχεδόν όσα κάνουμε, όχι απλώς στη δουλειά ή στα καταστήματα, αλλά και στο σπίτι μας ή την ώρα της κάλπης. Επηρεάζει την εικόνα που έχουμε για τον πλανήτη μας, το μέλλον που θα ανήκει στα παιδιά μας, τον βαθμό του ενδιαφέροντός μας για τους φτωχούς και τους ανήμπορους και τους πόρους που διαθέτουμε για την προσωπική μας ευχαρίστηση.
Τα θέματα αυτά συζητούνται καθημερινά στις καφετέριες και τα λεωφορεία, καθώς και στα υπουργικά συμβούλια και στις αίθουσες συσκέψεων. Τα ΜΜΕ, οι οδηγοί ταξί και οι πολιτικοί απολαμβάνουν να συζητούν θέματα για τα οποία υπάρχει διαφωνία. Η τηλεόραση θάταν πολύ βαρετή αν όλοι οι συμμετέχοντες σε μια τηλεοπτική συζήτηση είχαν την ίδια άποψη.
Η οικονομική είναι ένα αντικείμενο το οποίο δίνει απαντήσεις σε πολλά πράγματα. Η επίσημη μελέτη της είναι συναρπαστική, επειδή μας προσφέρει εργαλεία που μας επιτρέπουν την καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Όλοι ξέρουν ότι μια μηχανή που βγάζει καπνούς είναι κακό σημάδι, ορισμένες φορές, όμως, μόνο ένας εκπαιδευμένος μηχανικός μπορεί να δώσει τη σωστή συμβουλή για το πώς θα επισκευαστεί.
Ο τρόπος μετάδοσης και χειρισμού των πληροφοριών κατέχει κεντρική θέση σε πολλά ζητήματα που αφορούν τα κίνητρα και τον ανταγωνισμό, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η ευκολία της πληροφόρησης, σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα οικονομικά κόστη, εξηγεί επίσης τις τάσεις προς την παγκοσμιοποίηση, και την συνδεόμενη μ' αυτή μείωση της εθνικής κυριαρχίας, ειδικά στις μικρότερες χώρες. Η σύγχρονη οικονομική μας βοηθά να καταλάβουμε τον κόσμο μας που αλλάζει, ν' αναλογιστούμε το που πηγαίνει και να εκτιμήσουμε τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας σήμερα. "
Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων,
βρίσκονται στον πρόλογο του παραπάνω βιβλίου " Εισαγωγή στην οικονομική ". Ο συγγραφέας είναι κοσμήτορας του Tanaka Business School στο Imperial College του Λονδίνου και καθηγητής οικονομικής ανάλυσης. Είναι σύμβουλος για θέματα νομισματικής πολιτικής της τράπεζας της Αγγλίας, του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου και του Υπουργείου Οικονομικών της Αγγλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: