Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Ο Μεγάλος Αδελφός


Δώσε μου την Ελευθερία σου και θα σε Προστατεύσω
Απ' αυτούς που θέλουν να σε Σκλαβώσουν


" Η έκφραση " Μεγάλος αδελφός " επινοήθηκε από τον Βρετανό συγγραφέα Τζόρτζ Όργουελ στη σατιρική νουβέλα του 1984, που δημοσιεύτηκε το 1949.
Το βιβλίο του Όργουελ περιγράφει τα όσα συμβαίνουν στη μυθιστορηματική ολοκληρωτική πολιτεία της Ωκεανίας, όπου " Ο Μεγάλος Αδελφός " προσωποποιούταν από τη φωτογραφία ενός άντρα με σκοτεινά διεισδυτικά μάτια. Η φωτογραφία του εμφανιζόταν σε αφίσες σ' όλη την Ωκεανία με την επικεφαλίδα : " Ο Μεγάλος Αδελφός Σε Παρακολουθεί ". Την Ωκεανία κυβερνούσε ένα πλήρως γραφειοκρατικό Κόμμα με σύμβολο το " Μεγάλο Αδελφό " , για το οποίο όλοι οι άνθρωποι ήταν αριθμοί, χωρίς καμία ατομικότητα. Ο μεγάλος Αδελφός διακήρυσσε ότι κανένα άτομο δεν έχει το δικαίωμα της ιδιωτικότητας.
Διατηρούσε την εξουσία του με τρεις τρόπους :
Κατασκοπεύοντας τους πολίτες.
Για παράδειγμα,
χρησιμοποιούσε την " τηλεθόνη " , μια τηλεόραση " δύο κατευθύνσεων ", για να παρακολουθεί και να ακούει όλους τους πολίτες.
Με τον έλεγχο της γλώσσας.
Ο Μεγάλος Αδελφός δημιούργησε μια καινούργια γλώσσα,
σχεδιασμένη να περιορίζει την ικανότητα του ανθρώπου να εκφράζει σκέψεις διαφωνίας. Μια άποψη του νέου λόγου ήταν η " διπλοσκέψη ", η ικανότητα να πιστεύεις σε δύο αντιφατικές ιδέες συγχρόνως. Το κόμμα του Μεγάλου Αδελφού είχε τρία σλόγκαν διπλοσκέψης : " Ο πόλεμος είναι Ειρήνη ", " Η Ελευθερία είναι Σκλαβιά " και " Η Άγνοια είναι Δύναμη ".
Με την κατασκευή εχθρών.
Ο Μεγάλος Αδελφός κατασκεύασε μια διαβολική μορφή
με το όνομα Εμμανουήλ Γκόλντστάϊν ( Ο Εχθρός του Λαού ). Όλα τα εγκλήματα εναντίον του κόμματος, όλα τα σαμποτάζ, όλες οι προδοσίες αποδιδόταν σ' αυτόν. Η Ωκεανία είχε μια γιορτή με την ονομασία " Μίσος Δύο Λεπτών ". Σε αυτή εμφανιζόταν το πρόσωπο του Γκόλντστάϊν πάνω σε μια μεγάλη τηλεοθόνη, ενώ όλοι οι πολίτες της Ωκεανίας σφύριζαν αποδοκιμαστικά και τον μισούσαν. Ο Μεγάλος Αδελφός είχε πει ότι ο Γκόλντστάϊν ήταν κάποτε ένα ηγετικό μέλος του Κόμματος, αλλά είχε γίνει ο αρχηγός ενός αντικυβερνητικού υπόκοσμου.

Δ. Ευαγγελόπουλος, Τεχνολογία Υποταγής Συνειδήσεων
Έσοπτρον, 2002
Ανάγνωση : Ιούλιος 2009
Άτομα με υπαρξιακά προβλήματα που εργάζονται στα ΜΜΕ, έχουν τα χαρακτηριστικά που περιγράφει ο συγγραφέας : " Δεν τους ενδιαφέρει η δύναμη ως μέσο ελευθερίας, γνώσης και προσωπικής εξέλιξης, αλλά ως μέσο κυριαρχίας και ελέγχου όλων των υπόλοιπων ανθρώπων. Είναι απλώς μια διαστρέβλωση των βασικών ενστίκτων και ιδίως του σεξουαλικού. Η χαρά του οργασμού αντικαθίσταται από τη σαδιστική ηδονή της κυριαρχίας και της καθυπόταξης των άλλων. Ο αλαζόνας, καιροσκόπος και ματαιόδοξος συμπλεγματικός ενδιαφέρεται μόνο για τη δύναμη αυτή καθεαυτή, ως αυτοσκοπό, για τον ουτοπικό και δαιμονικό στη φύση του οργασμό της κυριαρχίας και της επιβολής. "
Στο βιβλίο προτείνονται και τρόποι αντίστασης,
είναι ένα βιβλίο το οποίο χάρηκα όταν το βρήκα, τον περασμένο Ιούνιο. Μ' όλ' αυτά που άκουγα κάθε μέρα όταν άκουγα ραδιόφωνο κι απορούσα, μεταξύ άλλων, πώς είναι δυνατός αυτός ο συνεχής παραλογισμός, έλεγα ότι είναι μια περίεργη νοοτροπία που θεωρούσε τους πάντες επιδεικτικά ηλίθιους. Σε λίγες σειρές, ο συγγραφέας εξηγεί ότι πρόκειται για μέθοδο πολιτικής και κάθε πικραμένου προπαγάνδας, παλιά, δοκιμασμένη, δεν χρειάζεται να διαβάσεις παρά μερικές σελίδες, αναγνωρίζεις αμέσως τη διαδικασία. Γι' αυτό πράγματι δεν συνέχισα την ανάγνωση :).

Δεν υπάρχουν σχόλια: