Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Αναζητώντας τις μαύρες τρύπες


Igor Novikov, Οι μαύρες τρύπες και το σύμπαν
Τραυλός, 2002 ( http://www.travlos.gr/ )

Πρωτοδιάβασα για τις μαύρες τρύπες τον Οκτώβριο του 2006. Μετά από το Big Bang και το χρονικό του χρόνου, όπου διάβασα για πρώτη φορά για την ειδική και την γενική σχετικότητα του Αϊνστάιν, δηλαδή τις μαγικές αυτές θεωρίες όπου ο χώρος και ο χρόνος αποτελούσαν μια ουσία εύκαμπτη και προσαρμοστική, οι μαύρες τρύπες, - έξαιρετικά βαριά αντικείμενα που έχουν κοινά χαρακτηριστικά την μάζα και την περιστροφή και είναι η μία πιστό αντίγραφο της άλλης - δεν μου έκαναν καμμία εντύπωση.
Τελειώνοντας χθες το βιβλίο του Hawking " Μαύρες τρύπες σύμπαντα βρέφη ", αναρωτήθηκα με ποιό θα συνεχίσω. Πρώτος υποψήφιος ήταν ο Feynman, ξεφυλλίζοντας όμως τα κβαντικά παράδοξα, είδα ότι προηγείται η κβαντική μηχανική. Ο Feynman έχει γράψει γι' αυτά τα θέματα, έτσι παρήγγειλα σήμερα 3 βιβλία του τα οποία θα έλθουν την επόμενη βδομάδα. Θα μπορούσα να διαβάσω τα κβαντικά παράδοξα στο μεταξύ, αποφάσισα όμως ότι τώρα μπορώ να συνεχίσω τις αναρτήσεις της αστρονομίας.
Τα Χριστούγεννα του 2007, είχα σταματήσει στους αστέρες νετρονίων. Δεν θεωρούσα αρκετά αυτά που ήξερα για τις μαύρες τρύπες ώστε να περιγράψω έναν τέτοιο αστρικό " θάνατο ." Είχα διαβάσει γι' αυτές σε δύο βιβλία, στο " χρονικό του χρόνου" και το " οι μαύρες τρύπες και το σύμπαν " όπου τα άλλα θέματα ( ο χωροχρόνος και η δομή του σύμπαντος αντίστοιχα ) για τα οποία μιλούσαν οι συγγραφείς ήταν πολύ συναρπαστικότερα. Τα Χριστούγεννα του 2006 είχα βρεί μάλιστα και το Cosmos, ένα τεράστιο βιβλίο 35Χ45 εκ., με μεγάλες, χορταστικές φωτογραφίες από το διάστημα όπου είδα την δομή για την οποία μίλαγε ο Igor Novikov στο βιβλίο του.
Ένα άλλο βιβλίο με πολύ ωραίες φωτογραφίες αλλά και κείμενα, είναι το βιβλίο του Terence Dickinson, " Το σύμπαν και πέρα από αυτό ", έκδοση του Πλανητάριου Θεσσαλονίκης. Κάποια στιγμή θα κάνω μια ανάρτηση για τα βιβλία αστρονομίας που έχω συγκεντρώσει. Θάθελα όμως να τα ταξινομήσω πρώτα κατά θεματικές ενότητες κι αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα τα διαβάσω. Έχω διαβάσει τα περισσότερα, μου μένουν όμως αρκετά ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: