Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

25η Μαρτίου

Όπλα των αγωνιστών του 1821
Πάλα του Κ. Φαρμάκη, πάλα του Απ. Κολοκοτρώνη,πέλεκυς του Παν. Γιατράκου κι ασημένιο εγχειρίδιο.
Ιστορική κι Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας , 1990
Στην τέταρτη αίθουσα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κυριαρχεί η παρουσία των όπλων του Αγώνα. Τα καριοφίλια, οι πάλες, τα γιαταγάνια, οι πιστόλες και οι παλάσκες που εκτίθενται ανήκουν σε γνωστούς αγωνιστές του '21. Πολλά απ' αυτά είναι προγονική κληρονομιά, άλλα είναι λάφυρα αποκτημένα στο πεδίο της μάχης κι άλλα έχουν σταλεί δώρο από φιλλέληνες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πλούσιες και ποικίλες σε διακόσμηση επενδύσεις που έχουν τα όπλα αυτά. Τα όμορφα στολίσματά τους αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο της μεταλλοτεχνίας στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα και την αγάπη που είχαν οι αγωνιστές για τα όπλα τους. Συγχρόνως, μέσα από τα θέματα που διάλεγαν να τα στολίσουν, γνωρίζουμε τη συνέχεια και τον πλούτο της εθνικής λαϊκής μας παράδοσης : Αθηνά, Ηρακλής, δικέφαλος αετός, Άγιος Γεώργιος, Σταυρός, Σημαία, ανθέμια κι άλλα στολίδια.
Η ιστορία της Επανάστασης του 1821, μέσα από τα ιστορικά κειμήλια και εκθέματα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που στεγάζεται στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου, και, προσοχή !

Δεν υπάρχουν σχόλια: