Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Τα πεύκα

Οδηγός για τα δέντρα
Giunti Martello, Φλωρεντία 1984
Το πεύκο είναι το κατεξοχήν δέντρο της Μεσογείου, φύεται σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Πορτογαλία, την Νότια Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τα παράλια της Μαύρης θάλασσας, την Τουρκία, τη Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Λιβύη, την Τυνησία, την Αλγερία και το Μαρόκο. Είδος που αγαπά τον ήλιο και τη ζέστη, σπάνια απαντάται σε υψόμετρα μεγαλύτερα από 700 - 800μ. και μακριά από την θάλασσα.
Είναι ένα δέντρο δευτέρου μεγέθους και ψηλώνει μέχρι τα 20 - 25μ. Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Καρποί του είναι τα κουκουνάρια που χρειάζονται τρία χρόνια για να ωριμάσουν και χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων.
Το ξύλο του, με τους χαρακτηριστικούς δακτυλίους, είναι μαλακό και ρετσινώδες. Είναι ανθεκτικό στην υγρασία και γι' αυτό χρησιμοποιείται στα ναυπηγεία, για στύλους στήριξης δικτύων παροχής δημόσιων υπηρεσιών ( ΔΕΗ - ΟΤΕ ), για την στήριξη των σιδηροδρομικών γραμμών και την κατασκευή επίπλων. Άλλα προϊόντα είναι επίσης το λάδι και το ρετσίνι.
Βοτανολογία : Είναι γνωστό ότι τα πεύκα κάνουν καλό στα πνευμόνια. Στα φαρμακεία υπάρχουν καραμέλλες πεύκου, αυτή την εποχή όμως που το δέντρο βγάζει νέα φύλλα, μπορείτε να φτιάξετε ένα πολύ ωφέλιμο ρόφημα για τους βρόγχους : σ' ένα ποτήρι βραστό νερό, ρίξτε μερικά τρυφερά βλαστάρια κι αφήστε τα για 10 λεπτά.
Βοτανολογικό λεξικό, Κάρνου 1997
Τα πεύκα μου μεγάλωσαν :). Μέσα σε 3.5 χρόνια έχουν φτάσει τα τρία - τριάμισυ μέτρα. Τα είχα φυτέψει στο δυτικό όριο και κάνουν ήδη σκιά. Χθες άρχισα επιτέλους δουλειές στον κήπο : έβγαλα αγριόχορτα, μάζεψα φύλλα, φύτεψα μαργαρίτες κάτω από πεύκο της εισόδου κι έκανα ένα καλό πότισμα. Τα χέρια μου γέμισαν γρατσουνιές αλλά δεν με πειράζει καθόλου:). Θα συνεχίσω και σήμερα, περισσότερες ώρες.
Τι θα γίνει μ' αυτά τα σαλιγκάρια ; Μου έφαγαν όλα τα νέα λουλούδια, άφησαν μόνο τα φύλλα. Υπάρχει φάρμακο αλλά τα ρίχνω στο διπλανό οικόπεδο που είναι γεμάτο αγριόχορτα. Ξέπλυνα και τα φύλλα από τη βλέννη τους αλλά το βλέπω ότι όταν τελειώσω θα καταφύγω σε δραστικά μέτρα.
Το μυστήριο με τους κατάσκοπους λύθηκε. Χθες το βράδυ, άνοιξα ένα πρόγραμμα παιχνιδιών που είχα κατεβάσει από το διαδίκτυο και είδα το λογισμικό αυτό στα προϊόντα του. Και το πιθανότερο είναι ότι οι 45 απειλές αφορούσαν τα δικά του αρχεία μια και το παιχνίδι που είχα κατεβάσει το κατήργησα στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: