Ποτέ δεν μπορείτε να πιάσετε μια μαύρη κουκίδα στα πράσα !
Jim Al - Khalili, Quantικά παράδοξα, Τραυλός 2005
Jim Al - Khalili, Quantικά παράδοξα, Τραυλός 2005
Από σήμερα αρχίζω διάβασμα για την κβαντική μηχανική. Η κβαντική μηχανική βρίσκεται στη βάση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών : λέϊζερ, τηλεοράσεις, υπολογιστές, φούρνοι μικροκυμάτων, cd, dvd, κινητά τηλέφωνα, διαδίκτυο, βιομηχανικές, ιατρικές κι ερευνητικές εφαρμογές, ηλεκτρονική, επιστήμη των υλικών και τόσες άλλες τεχνολογίες που θεωρούμε δεδομένες στην εποχή μας.
Είχα πάρει το βιβλίο πέρσυ, σκεφτόμουν να το διαβάσω αργότερα, αλλά περιλαμβάνει την πρώτη εργασία του Αϊνστάιν για το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο - για την οποία πήρε και το Νόμπελ - που δεν υπάρχει αναλυτικά στα άλλα βιβλία. Θέλοντας να γράψω τα πληρέστερα σημειώματα φυσικοχημείας που μπορώ, νομίζω ότι ήλθε η ώρα να το διαβάσω. Ίσως συνεχίσω με την κβαντική ηλεκτροδυναμική του Φέϋνμαν, ίσως όχι, εξαρτάται από την επάρκεια εξήγησης των κβαντικών φαινομένων που θα υπάρχει στο βιβλίο.
1927 : Συνέδριο του Σολβέ στις Βρυξέλλες
Στη συνάντηση αυτή βρέθηκε κάθε ερευνητής που ασχολιόταν με την ανάπτυξη της κβαντικής μηχανικής : Αϊνστάιν, Μπορ, Πλάνκ, Κιουρί, Ράδερφορντ, Στρέντιγκεργκ και πολλοί άλλοι.
Jim Al-Khalili, Quantικά παράδοξα, Τραυλός 2005
Η κβαντική μηχανική προβλέπει κι εξηγεί την συμπεριφορά των θεμελιωδών λίθων της ύλης, των ατόμων αλλά και των υποατομικών σωματιδίων που τα συγκροτούν, με εξαιρετική ακρίβεια. Όπως γράφει κι ο συγγραφέας του παραπάνω βιβλίου, " μας οδηγεί σε μια σχεδόν πλήρη κατανόηση του τρόπου που αυτά τα υποατομικά σωματίδια αλληλεπιδρούν και συνδέονται για να σχηματίσουν τον κόσμο που βλέπουμε γύρω μας ." Κι επειδή, σύμφωνα με τον P.W. Atkins, λέκτορα φυσικοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, " τα στοιχεία που συνθέτουν αυτόν τον κόσμο είναι οντότητες εξαιρετικά ισορροπημένες, ζώσες προσωπικότητες, με ιδιοτροπίες κι όχι πάντοτε φανερές διαθέσεις " , στο ιστολόγιο Φυσικές επιστήμες υπάρχει ένα μικρό μάθημα χημείας από το βιβλίο του " Το περιοδικό βασίλειο ", Κάτοπτρο 1996, καθώς κι από το κείμενό του " Η χαρτογράφηση των στοιχείων " που βρίσκεται στο " Βιβλίο των επιστημών ", Αλεξάνδρεια 2005.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου