Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Flash




Zoom, N. 32, Ιούλιος - Αύγουστος 1983
Το Zoom ήταν ( ίσως κυκλοφορεί ακόμα) ένα πολύ ωραίο Ιταλικό περιοδικό για την τέχνη της εικόνας. Σ' αυτό το τεύχος, φιλοξένησε τη Βερούσκα, διάσημο τόπ μόντελ της δεκαετίας του ΄60, με εξώφυλα στη " Vogue " που έκαναν σχολή, συμμετοχή στο φίλμ " Blow up " του Αντονιόνι, συνεργασία με τον Dali στα Happenings της Νέας Υόρκης κ.λ.π., και τον καλλιτέχνη φωτογράφο Holger Holgerson, όπου, μέσω του body painting, έδωσαν την δική τους άποψη για την προσποίηση και τους μύθους και της κοινωνίας του θεάματος της εποχής τους.
Μεταφράζω εδώ ένα μικρό απόσπασμα από την συνέντευξή τους στο περιοδικό :
Zoom : " Τι είναι το body painting ; Σάτυρα ; ιεροτελεστία ; ένα παιχνίδι πάνω στο γυμνό δέρμα ; πρόκληση ; "
Holger Holgerson : " Η μάσκα πίσω από τη μάσκα : θελήσαμε να οπτικοποιήσουμε τις τυπικές συμπεριφορές των κινήσεων ανδρών και γυναικών. Για παράδειγμα, αν περπατώ στον δρόμο χωρίς να προκαλώ την προσοχή, είμαι δηλαδή ο εαυτός μου, κανείς δεν θα με προσέξει. Αν περπατώ όμως συνειδητά σαν κόκορας, τότε όλοι θα γυρίσουν και θα με κοιτάξουν. Αυτό ακριβώς θελήσαμε να εκφράσουμε, την επιτηδευμένη συμπεριφορά των δύο φύλων η οποία παρουσιάζεται εδώ ακόμα πιο διαστροφική καθώς η Βερούσκα επωμίζεται και τον ανδρικό ρόλο. "
Veruschka Von Lehndorff : " Η γυναίκα ποζάρει γιατί ποζάρει κι ο άντρας. " Εκείνη " λειτουργεί σε συνάρτηση με " εκείνον ", προσαρμόζεται. Αν ο άντρας δεν θέλει να προσποιηθεί, ούτε η γυναίκα προσποιείται. Όλα εξαρτώνται από αυτό που θέλουν να παρουσιάσουν. Σήμερα ποζάρουν μόνο γυναίκες στα περιοδικά κι αποκρύπτεται ότι οι άντρες ποζάρουν στον ίδιο βαθμό με τις γυναίκες... Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν γεννημένοι αστέρες. Είναι κατασκευασμένοι. Όταν ανακαλύψεις τα τεχνάσματα που τους κατασκευάζουν, μπορείς κι η ίδια να μεταμορφωθείς στην προσωπικότητα της επιλογής σου . "

Δεν υπάρχουν σχόλια: