Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Θρησκείες

Μαχαμπαράτα
Jean - Claude Carriere, Το κλειδί, Λιβάνης 1989

Οι θρησκείες σήμερα
Denniw Gira - Jean-Luc Pouthier
Κασταλία 2007
Η αρχαιότερη θρησκεία είναι ο Ινδουϊσμός ( 2000 π.Χ. ). Έπεται ο Ιουδαϊσμός ( 1850 π.Χ.), ο Βουδισμός ( Βούδας : 563 - 479 π.Χ. ), ο Κονφουκιανισμός ( Κονφούκιος : 551 - 479 π.Χ. ), ο Χριστιανισμός κι ο Ισλαμισμός ( Μωάμεθ : 570 - 632 μ.Χ ).
Η Μαχαμπαράτα είναι το μεγαλύτερο σε έκταση ποίημα που συντέθηκε ποτέ. Είναι γραμμένο στα σανσκριτικά και τα πρώτα του κείμενα χρονολογούνται τον 4ο ή 5ο αιώνα προ Χριστού. Από την ανάγνωση του ποιήματος διαφαίνεται από που έλκουν την καταγωγή τους οι δοξασίες, τα αποφθέγματα, οι προβληματισμοί και οι φιλοσοφικές στάσεις, που ακόμα και σήμερα αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής στην Ινδία.
Ένα ινδικό ρητό λεει : " Όλα όσα υπάρχουν μέσα στη Μαχαμπαράτα αποτελούν κάποιο μέρος. Αυτά που δεν υπάρχουν σ' αυτή, δεν υπάρχουν πουθενά."
Μάχα στα σανσκριτικά σημαίνει " μεγάλος " κι " ολοκληρωμένος. " Ένας Μαχα - ραγιάς επομένως είναι ένας μεγάλος βασιλιάς. Μπαράτα είναι το όνομα του σοφού μύθου, η ιστορία μιας οικογένειας ή μιας ολόκληρης γενιάς. Η Μαχαμπαράτα λοιπόν, μπορούμε να πούμε πως είναι " Η μεγάλη ιστορία των Μπαράτα. " Μπαράτα όμως σημαίνει κατ' επέκταση τον " Ινδό " κι ακόμη γενικότερα τον " άνθρωπο." Άρα, ούτε λίγο ούτε πολύ, πρόκειται για τη " Μεγάλη ιστορία της ανθρωπότητας. "
Το μεγάλο αυτό " ποίημα του κόσμου ", διηγείται βασικά τη μακροχρόνια κι απύθμενη διαμάχη ανάμεσα σε δύο συγγενικές ομάδες, τα παιδιά δύο αδελφών : τους Πάνταβα - τα πέντε παιδιά του Πάντου - και τους Καουράβα - τα εκατό παιδιά του Ντριταράστρα. Αυτή η οικογενειακή διαμάχη που γεννιέται και θεριεύει με στόχο την αυτοκρατορία του κόσμου, καταλήγει σε μια φοβερή μάχη, στην οποία διακυβεύεται το μέλλον κι η πορεία του Σύμπαντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: