Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

Η μαγική ανάρτηση

Οράματα και προφητείες
Time - Life books, Αλκυών 1990
Διαβάζω το βιβλίο της Dion Fortune, " Ψυχική αυτοάμυνα " κι ομολογώ ότι είναι συγκροτημένη και ξεκάθαρη.
Ψάχνοντας χθες να βρώ αυτοβιογραφικά της στοιχεία, ( http://en.wikipedia.org/wiki/Dion_Fortune ) ανακάλυψα ότι πρόκειται για.. μάγισσα καρριέρας. Από τα βιογραφικά στοιχεία που υπάρχουν στο βιβλίο της, μεταφέρω : " Γεννήθηκε σε μια περιοχή των βόρειων ακτών της Ουαλίας το 1890 και είναι μία από της μεγάλες φυσιογνωμίες της σύχρονης πνευματικής αναζήτησης. Αφού εκπαιδεύτηκε στις ψυχαναλυτικές θεωρίες του Φρόϋντ, το 1924 ίδρυσε την αδελφότητα του Εσωτερικού Φωτός, την οποία διήυθυνε μέχρι το θάνατό της, το 1945. Άφησε πίσω της ένα πλούσιο συγγραφικό έργο που αποτελεί σημαντικό βοήθημα για τους σπουδαστές της φιλοσοφίας της πνευματικής αναζήτησης. "
Έχοντας διαβάσει μόνο Καστανέντα πριν από πολλά χρόνια, είμαι εντελώς αρχάρια με το είδος και δεν έχω τον χρόνο να πάω πολύ μακριά. Θέλω όμως να γράψω μερικά πράγματα για τα φαινόμενα που μας επηρεάζουν χωρίς να είναι ορατά όπως τ' απότελέσματά τους. Είχα πάρει αρκετά βιβλία πέρσυ, δεν κατόρθωσα όμως να τα διαβάσω γιατί δυό - τρία που διάβασα ήταν μάλλον απογοητευτικά. Το μοναδικό που είχε ενδιαφέρον ήταν " Τα παιδιά του φωτός ", ένα βιβλίο για τη σημασία των θρησκευτικών πρακτικών των Μάγια για τους οποίους θα γράψω προσεχώς.
Το βιβλίο της Dion Fortune αντίθετα είναι καλογραμμένο και πέρα από τις ορολογίες που χρησιμοποιούν οι εσωτεριστές, ο απλός αναγνώστης - που δεν τις γνωρίζει - καταλαβαίνει παρ' όλ' αυτά τις έννοιες. Για παράδειγμα, στο κεφάλαιο " Ο Ψυχικός παράγοντας στις διανοητικές διαταραχές ", γράφει :
" Στην πορεία μιας ενσάρκωσης, ο νους δομείται πάνω στις βάσεις των γνωρισμάτων του Ανώτερου Εαυτού ή Ατομικότητας, που είναι η αθάνατη ψυχή η οποία αναπτύσσεται κατά την εξελικτική διαδικασία. Ο νους, επομένως, είναι τμήμα της προσωπικότητας - η ενσαρκωμένη μονάδα - η οποία αρχίζει με τη γέννηση και διαλύεται με το θάνατο, ενώ η ουσία της απορροφάται από την Ατομικότητα που με αυτό τον τρόπο εξελίσσεται.
Ο νους είναι ουσιαστικά το όργανο της προσαρμογής στο περιβάλλον κι όταν αποτυγχάνει η προσαρμογή αρχίζουν τα προβλήματα με τις νευρώσεις και τις υστερίες.
Κάθε ζωντανό πλάσμα είναι αγωγός ενός ρεύματος της δύναμης της ζωής που πηγάζει από το Λόγο, το Δημιουργό του σύμπαντος. Το ρεύμα χωρίζεται σε τρία κύρια κανάλια που σε μας αντιπροσωπεύονται από τρία κύρια φυσικά ένστικτα, την αυτοσυντήρηση, την αναπαραγωγή και το κοινωνικό ένστικτο - οι κινητήριοι μοχλοί της ζωής μας.
Το συναίσθημα είναι η υποκειμενική όψη ενός ενστίκτου. Δηλαδή, όταν λειτουργεί ένα ένστικτο, νοιώθουμε κάποιο συναίσθημα. Κάθε συναίσθημά μας μπορεί να αναχθεί στο ένα ή στο άλλο ένστικτο. Ο θυμός για την προσβολή της αξιοπρέπειάς μας έχει τις ρίζες του στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Η αγάπη μας για την τέχνη έχει τις ρίζες της στο ένστικτο αγάπης, ομορφιάς και δημιουργικής έκφρασης που, σε μια κατώτερη κλίμακα, ονομάζεται sex.
Κάθε ένα από αυτά τα ένστικτα έχει την ανώτερη πνευματική και τη στοιχειώδη υλική του όψη. Η μετάβαση από το ένα πεδίο στο άλλο λαμβάνει χώρα αβίαστα, οπότε αν δεν καταλαβαίνουμε τη σημασία των συγκεκριμένων εκδηλώσεων θα παραπλανηθούμε. Το κλειδί για την επιστήμη της ζωής βρίσκεται στην κατανόησή τους.
Αν κάποιο από αυτά τα κύρια ένστικτα παρεμποδιστεί τόσο ώστε κάθε προσπάθεια για εξισορρόπηση καταρρεύσει, ή αν η ιδιοσυγκρασία είναι τόσο άκαμπτη κι ασυμβίβαστη ώστε να μην τροποποιεί τις απαιτήσεις της, το εγώ κάνει μια τελευταία απελπισμένη προσπάθεια προσαρμογής που ξεπερνάει τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να διατηρηθεί μια αρμονική σχέση με το περιβάλλον. Η επικοινωνία μ' αυτό διακόπτεται κι ο νους, εν μέρει τουλάχιστον, εγκαταλείπει τη σφαίρα της πραγματικότητας προς χάρη της σφαίρας της φαντασίας. Η αίσθηση των σταθερών αξιών χάνεται και τα πράγματα αποκτούν μια συμβολική σημασία. Αυτή η διακοπή μπορεί να είναι μερική, σχετιζόμενη με ορισμένες πλευρές της ζωής μόνο, ή ολοκληρωτική. "
Το βιβλίο έχει 285 σελίδες κι έχω φτάσει στην 168. Όταν το τελειώσω θ' αντιγράψω μερικά αποσπάσματα που βρήκα χρήσιμα ως γνώσεις αυτοβοήθειας.
Πηγές στοιχείων : Dion Fortune, Ψυχική αυτοάμυνα, Ιάμβλιχος 1998 και το βιβλίο που ήδη αναφέρθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: