Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

...στο ηλιακό σύστημα

Andre' Brahic, Τα παιδιά του Ήλιου
Κάτοπτρο, 2002
Αφού διέλυσα το blog και το αναδιαρθρώνω, διαβάζοντας παράλληλα για τη σκοτεινή ύλη, είδα ότι μπορώ να ξαναγράψω καλύτερα τις αναρτήσεις της αστρονομίας.
Τους προηγούμενους τρεις μήνες, από τις 20 Απριλίου έως τις 30 Ιουλίου, συγκέντρωσα πολλές ειδήσεις για τις ανακαλύψεις και τις δραστηριότητες στους τομείς της αστρονομίας, της αστροφυσικής, της φυσικής των μικροσωματιδίων. Μερικές από αυτές, αυτές που κατά την γνώμη μου έχουν τη μεγαλύτερη σημασία, θα τις μεταφράσω και θα τις αναρτήσω στα Ελληνικά στα ιστολόγια της αστρονομίας και των φυσικών επιστημών.
Τέλειωσα επίσης το βιβλίο του κόσμου, όπου κι εκεί διαπίστωσα το προφανές : οι περισσότερες γνώσεις που έχουμε αποκομίσει αφορούν τα κοντινά μας αντικείμενα που μπορούμε να παρατηρήσουμε με την διαθέσιμη και συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία μας.
Στο βιβλίο της σκοτεινής ύλης που έκλεισα προς το παρόν στην 178η σελίδα- υπολείπονται 400 ακόμη - διάβασα τις προσπάθειες υπολογισμού του βάρους του σύμπαντος που εκλαμβάνεται πειραματικά ως σφαίρα. Τα μεγέθη είναι τεράστια...Έτσι, μέχρι ν' αρχίσω να... συναρμολογώ τις διάφορες γνώσεις και πληροφορίες σε μια χωροχρονική σειρά και κλίμακα, θα περάσει πολύς καιρός. Παράλληλα, θα ξαναδιαβάσω κλασσική φυσική, χωρίς το άγχος των εξετάσεων των μαθητικών μου χρόνων :)
.
Κοσμικές καταστροφές
Clark Chapman - David Morrison
Octavision 1989
.
D. Owen, Το έσχατο όριο
Κοχλίας 2003
Έχω βρεί ένα ωραίο δίτομο βιβλίο για την ιστορία της, από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, προσεχώς θα κάνω μια σχετική ανάρτηση. Τα δύο παραπάνω βιβλία, το κοσμικές καταστροφές και το έσχατο όριο, αναφέρονται στο ηλιακό σύστημα και τις αποστολές στο διάστημα αντίστοιχα. Μια από τις επόμενες μέρες θα κάνω και μια ανάρτηση για τα γενικά βιβλία αστρονομίας. Όλα σχεδόν είναι εκδόσεις του Πλανητάριου Θεσσαλονίκης.
Προκειμένου λοιπόν να συμπληρώσω τις αναρτήσεις της αστρονομίας που είχα ήδη κάνει με νέα στοιχεία και γνώσεις, το επόμενο διάστημα θα διαβάσω τα παραπάνω τρία βιβλία και τα σχετικά κεφάλαια από το υπέροχο βιβλίο του αστρονόμου Giles Sparrow, Cosmos.
Παράλληλα, λόγω του μεγέθους του αντικειμένου της αστρονομίας που λίγο - πολύ οδηγεί σ' ένα μονοθεματικό blog διαρκείας, τις τελευταίες μέρες σκέφτομαι μια βόλτα στον ευρωπαϊκό μεσαίωνα έτσι γι' αλλαγή.
Με τη διάλυση του blog έχασα κι ένα κείμενο περιεχομένων για ένα παλιό και πολύ ενδιαφέρον βιβλίο οικονομικής γεωγραφίας που θέλω να μεταφράσω, από χθες η σύνδεση στο Youtube - για ένα video που χρειάζομαι - είναι ημιτελής, υπάρχουν λοιπόν μικροκαταστροφές - εμπόδια προς το παρόν για το εγχείρημα. Υπομονή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: